Search
  • Fred Rutgers

We moeten van Big Data naar Bright data!

Bright Data is het slimmere vervolg op Big Data voor winkeliers!


Onlangs gaf ik in mijn blog al aan dat winkeliers volledig vastlopen in het moeras van ‘Big Data’. Uit een onderzoek dat ik had laten uitvoeren kwamen werkelijk schokkende resultaten. Kort samengevat, winkeliers weten nauwelijks wat ‘Big Data’ is, ze denken dat het veel te groot is voor een simpele winkel en ze hebben geen idee wat ze ermee kunnen of moeten!


Omdat ik telkens weer probeer om winkeliers te helpen in hun strijd om het voortbestaan heb ik besloten om winkels te helpen op een slimme manier gebruik te maken van data zodat ze hiermee een ‘level playingfield’ kunnen creëren ten opzichte van de webwinkels.

Webwinkeliers zijn per definitie handiger met computers en data dan traditionele winkeliers met een winkel in uw winkelstraat. Zonder computer zou hun winkel simpelweg niet bestaan.


Ik ben er rotsvast van overtuigd dat slim gebruik van beschikbare data winkeliers kan helpen om een behoorlijke stap voorwaarts te maken in de concurrentiestrijd. Maar dan moet je wel weten hoe je dat kunt aanpakken. Samen met twee partners, Datamatch en Datacommit lanceer ik een aanpak die voor iedere winkelier haalbaar is.

Project ‘Bright Data’ helpt winkeliers om heel eenvoudig stap voor stap slimmer gebruik te maken van data. Met de right data maak je een Bright strategy. Kort gezegd helpen we winkeliers om het kaf van het koren te scheiden als het aankomt op data. ‘Niet het vele is goed, maar het goede is veel!’ zei mijn vader altijd, en dat blijkt meer dan waar als je met ‘Bright Data’ aan de slag wilt.


Als je niet oppast verdwaal je in het doolhof van ‘Big Data’, het is echt ongelooflijk hoeveel databronnen er zijn en hoe ongelooflijk veel gegevens er links en rechts beschikbaar zijn. Nog even los van het wettelijke recht op privacy van de consument dat door sommige dataleveranciers wel heel erg ruim geïnterpreteerd wordt moet je heel voorzichtig zijn met het zomaar aanschaffen van databestanden. Niet alles wat te koop wordt aangeboden mag je ook kopen en gebruiken. Die wetten zijn er echt niet voor niets. Bovendien, hoe zou u het zelf vinden als uw gegevens zomaar worden verkocht of gebruikt? Precies! Wees daarom altijd voorzichtig met wat je doet met data.

Je hebt ook niet alles nodig wat er beschikbaar is. Bovendien zul je ontdekken dat je soms juist data zou willen gebruiken die er (nog) niet is.

Het opzetten van een goed ‘datawarehouse’ is dus best even een klus die je niet moet onderschatten. Denk daarbij ook aan de juiste beveiliging van je datawarehouse. Je grootste nachtmerrie is als hackers jouw datawarehouse kraken om er met de kostbare en privacygevoelige gegevens van jouw klanten en prospects vandoor te gaan. Dit wil je niet meemaken en je kunt er ernstige schade door leiden. En wat te denken van de reputatieschade die je dan gaat leiden bij je klanten.


Het begint met nadenken over welke data je nodig hebt om te kunnen doen wat je van plan bent. Het is onverstandig om data te verzamelen die je toch niet (kunt of) gaat gebruiken. Maar het zou ook erg jammer zijn als je net dat belangrijke stukje informatie niet hebt om de juiste beslissing te nemen.

In mijn volgende blog zal ik verder ingaan op hoe je een datawarehouse kunt inrichten en hoe je op een betaalbare, effectieve en betrouwbare manier de juiste data kunt verzamelen.

Wil je daar niet op wachten en wil je nu al meer info? Bel of mail mij dan gerust!

6 views0 comments

Recent Posts

See All