Search
  • Fred Rutgers

Wat als retailers straks opeens geen tegenwind meer hebben?


Retailers en ook andere ondernemers ervaren momenteel fikse tegenwind. Door alle maatregelen rondom Corona staat bij veel ondernemers het water tot aan de lippen of zelfs daarboven. Iedereen kijkt uit naar het moment dat we allemaal weer zonder beperkingen volop aan de slag mogen. Als ik retailers spreek kunnen ze letterlijk en figuurlijk niet wachten tot ze eindelijk de wind weer eens in de rug krijgen. Mijn angst is echter dat veel ondernemers juist op hun snuit zullen vallen als ze opeens die tegenwind kwijtraken, want onbewust hebben velen juist daardoor een nieuw wankel evenwicht gevonden. De overheid zal er als de kippen bijzijn om alle steunregelingen weer in te trekken, en juist die regelingen hebben er het afgelopen jaar voor gezorgd dat veel bedrijven aan een faillissement zijn ontsnapt. Niet voor niets ligt het aantal faillissementen op een historisch laag niveau.

Regeren is vooruitzien en ondernemen is kansen zien en pakken!

Ik wil hier niet weer de zoveelste wijze stuurman langs de kant zijn. De regering maakt veel fouten tijdens het bestrijden van Corona, maar niemand heeft dit eerder gedaan en wie anders zou het beter hebben gedaan? Echter, Er moet juist nu meer gedaan worden dan alleen strijd voeren tegen het virus. We moeten ook nadenken over hoe verder als we straks het virus onder controle hebben, want dan gaan we naar mijn stellige overtuiging NIET terug naar het oude normaal. We zullen dan samen een weg naar een nieuwe gezonde toekomst moeten vinden, en daar moet nu al hard aan gewerkt worden, want dat zal nog veel inspanning vergen!

Tijdens de tweede wereldoorlog werd er al in 1942 door de regering in ballingschap in Londen een taskforce opgericht om na te denken over de wederopbouw om slimme plannen te ontwikkelen voor als de Duitsers weer uit ons land waren verdwenen. Ook werden ondernemers opgeroepen om alvast plannen te maken om als land weer sterk uit de ruïnes te herrijzen. Helaas zie ik dat de regering nog alle focus heeft op de bestrijding van het virus en dat ondernemers vrijwel geheel in de overlevingsstand staan, en daarin schuilt dus een enorm risico.

Hoever ben jij als ondernemer al met jouw plannen voor na Corona? Je winkel is maanden aan een stuk geheel of gedeeltelijk gesloten geweest. Meer klanten dan ooit hebben de weg gevonden naar de webshops. De loop naar je winkel is eruit! Wat ga jij straks doen om die loop er weer in te krijgen? Hoe ga jij er een feest van maken om klanten weer in jouw winkel te krijgen? Ga je dat helemaal zelf aanpakken of ga je daar ook samen met de collega winkeliers in jouw centrum aan werken? Wat heb je geleerd van de afgelopen maanden waarmee jij ook na Corona slimmer, succesvoller en rendabeler kunt werken? Hoe gebruik jij de extra tijd die jij nu beschikbaar hebt om jezelf, je team en je winkel klaar te maken voor een spetterende nieuwe start? En denk jij dat het vanzelf weer druk zal worden als jij de winkeldeur straks weer mag opendoen? Steunregelingen vallen straks opeens weer weg voor zover je ze nu al hebt gekregen, want helaas zijn veel ondernemers ook daarbij buiten de boot gevallen, maar als ze wegvallen zul je wél weel op eigen benen moeten kunnen staan!

Nu plannen maken voor straks maakt je sterker en geeft extra energie!

Door nu alvast met volle kracht plannen te ontwikkelen voor straks is niet alleen een fijne afleiding van de dagelijkse sleur en ellende waarmee je nu moet dealen. Het geeft je ook de kans om het straks slimmer te doen dan je concurrenten, waardoor je concurrentieel voordeel kunt behalen.

Maar boven alles zul je ontdekken dat het je nieuwe positieve energie geeft om nu nog even door te zetten en ook straks met hernieuwde energie te werken aan de wederopbouw van jouw bedrijf, onze economie en de komende generatie ondernemers die ook nog wel een poosje de rekening van deze crisis zullen moeten aflossen. Ik wens alle ondernemers van Nederland daarbij veel energie en inspiratie toe, en waar mogelijk zal ik daar ook graag mijn steentje aan bijdragen!

5 views0 comments

Recent Posts

See All