Search
  • Fred Rutgers

Waar vrouwen soms naar smachten...

In dit blog wil ik eens een oproep doen om de vrouwen in Nederland meer te verwennen! Ze hebben een vrijwel onweerstaanbaar verlangen maar slagen er onvoldoende in om aan hun trekken te komen!


Onlangs hoorde ik mijn vrouw praten met haar zussen en ze waren het volledig met elkaar eens, een dagje winkelen is niet meer wat het vroeger was. De winkelstraten sterven uit, het aanbod wat nog overblijft is steeds minder aantrekkelijk en het lijkt wel of de echt aantrekkelijke winkels verouderen en er steeds minder nieuw aanbod komt. Het aanbod voldoet niet meer aan de vraag!


Vroeger was winkelen een feest er leken wel oneindig veel schoenen- en modewinkels te zijn. Rijen vol met winkels met een welhaast eindeloos aanbod, maar ja vroeger leek alles mooier. Twintig jaar geleden waren er nog volop zelfstandige winkels, de franchise en winkelketens waren nog in opkomst. Nu zijn er teveel formulewinkels die een smakeloos aanbod presenteren als een eenheidsworst. Het enige dat een dagje shoppen nog leuk maakt is het kopje koffie met wat lekkers erbij en ook dat is niet goed, want zo krijg je telkens weer een maatje meer en er zijn nog steeds te weinig winkels die daarop inspelen.


Zowel in de mannen als in de damesmode denken ze nog steeds dat iedere vrouw maatje 40 en dat grote mannen gelukkig worden van maatje 56. Nou ook dat is zeker 20 jaar geleden. 50,3 procent van de bevolking heeft obesitas waarvan een behoorlijk deel, en bovendien een snel groeiend deel gebukt gaat onder ernstige obesitas.


Zeg eens eerlijk, heeft u in uw winkel de pashokjes al wat ruimer gemaakt? Vraagt u uw leveranciers al naar leuke mode en charmante schoenen in grotere maten? Waarom eigenlijk niet?

Vrouwen zijn nog net zo gek op shoppen als vroeger, alleen vinden ze steeds minder wat ze zoeken. Ze willen er op hun vijftigste niet meer net als vroeger bijlopen als een oma. Mijn schoonmoeder van 82 ziet er veel jonger uit dan haar moeder toen ze 50 was! Vrouwen, en volgens mij ook mannen willen ook als ze wat ouder zijn leuke vlotte kleding en schoenen waar ze zich lekker en aantrekkelijk in voelen.


Als ik de dames om mij heen mag geloven is de malaise in de mode, schoenen, sport en dergelijke niet het gevolg van gebrek aan koopkracht of de wens om iets te kopen maar komt het hoofdzakelijk door gebrek aan het juiste aanbod! Ze lopen zich suf, winkel in en winkel uit en als ze dan iets leuks zien is het vaak te klein en zijn de grote maten al uitverkocht! Volgens mij een gemiste kans!


De vrouwen verlangen ook naar een beetje meer welgemeende aandacht!

Toen ik zo wat langer in gesprek was met mijn zo geliefde consumentenpannel kreeg ik steeds meer wensen en verlangens over mij heen.

De dames voelen zich steeds minder serieus genomen door de winkeliers.

Het aantal dames in deze leeftijdsgroep groeit sterk in aantal en maat, maar in de winkel krijgen ze nog steeds van vrouwelijk personeel in de leeftijd 16 tot 23 met maatje 36-38 veelzeggende blikken als ze te horen krijgen dat ze met hun maat niet veel in de winkel zullen aantreffen omdat het hoofdkantoor nu eenmaal niet groter inkoopt dan maat 42. Zouden ze op dat hoofdkantoor enig idee hebben hoe hun winkelpersoneel met dit soort reacties de dag van een groepje winkelende dames in één klap kan vergallen?


Dames willen gewoon lekker met elkaar naar de stad, winkel in en winkel uit blijft gewoon de norm, maar als ze ergens binnen lopen willen ze wel een leuk verrassend aanbod zien in hun maat ze willen ook het gevoel krijgen dat ze welkom zijn en ze willen eerlijk advies van verkoopsters die zich inleven in hun wens en eerlijk adviseren! Beter een keer iets niet verkopen aan een klant dan dat ze thuis komt met iets waarvan man en kinderen vervolgens in koor roepen; ‘te klein, te strak!’ Die vrouw baalt dan weer en komt niet meer terug.


Wie gaat de dames nu verwennen?

Ik denk dat onafhankelijke mode- en schoenenwinkeliers hier een dijk van een kans hebben. Zij bepalen zelf wat ze inkopen en hoeven niet eindeloos te smeken bij het hoofdkantoor om anders in te kopen. Ze kunnen snel inspelen op de behoefte en door de lokale betrokkenheid van de ondernemer kunnen ze ook alle aandacht geven aan de klant. Ze kunnen de klant persoonlijk welkom heten om ze vervolgens eens heerlijk in de watten te leggen met echte aandacht, eerlijk advies en een goed assortiment.

Doordat die onafhankelijke winkels zelf hun inkoop doen kunnen ze ook eens kijken of er op de beurzen zoals bijvoorbeeld de modefabriek leveranciers zijn die wel snappen wat zij nodig hebben om in te spelen op de verlangens van hun klanten. Ze kunnen eens op zoek naar een kleinere leverancier waardoor ze eens iets anders in hun winkel hebben dan al die andere winkeliers. Hierdoor kunnen ze hun klanten het gevoel geven dat ze echt heel speciaal zijn zodat als ze trots thuiskomen met hun aankoop ze zich ook echt geweldig voelen en er uniek goed uitzien.

Praat als winkelier eens met uw klanten en vraag ze eens wat u nu nog meer zou kunnen doen om ervoor te zorgen dat dit soort dames zich in uw winkel blij gaan voelen. Koester ze en geeft ze eens een lekker kopje koffie met misschien zelfs een koekje erbij!


37 views0 comments

Recent Posts

See All