Search
  • Fred Rutgers

Waar een wil is, is een weg!

Even een lesje Corporate Darwin.


Als ondernemer is het tegenwoordig echt een strijd om te overleven.

Zeker als winkelier valt het soms niet mee!

Omzetten lopen terug, hoewel het erop lijkt dat steeds meer klanten de weg naar de winkels weer weten te vinden.

Heel vaak hoor ik winkeliers klagen dat die webwinkels een nagel aan hun doodskist zijn.

Vroeger hadden wij thuis ook een winkel en hoorde ik mijn vader ook wel eens schelden op de Makro. Het was niet eerlijk die Makro pikte de winkeliers steeds meer omzet af en zij zaten op veel goedkopere locaties en hadden het veel gemakkelijker waardoor ze lekker goedkoop konden zijn. En als een klant dan toch iets had gekocht bij de Makro hoefde hij niet bij Pa te komen voor service, dat mocht de klant dan ook lekker regelen met de Makro.


Herkent u dit?

Reageren vandaag niet heel veel winkeliers op deze manier op de webshops?

Mijn vader heeft toen al geleerd dat klagen en mopperen hem niet ging helpen in de strijd. Hij heeft toen ontdekt dat de wereld om hem heen aan het veranderen was en dat hem geen andere optie bleef dan iets slimmers te verzinnen. Iets wat hij wel kon en de Makro niet! Hij ging zijn assortiment aanpassen en zijn dienstverlening moderniseren. Hij ging op zoek naar producten waar klanten soms echt heel erg veel behoefte aan hadden, die ze snel nodig hadden en die niet op iedere straathoek te koop waren en zeker niet uit voorraad leverbaar. Verder ging hij op zoek naar producten waar een echte adviesbehoefte vanuit de klant aan vast hing. Hij ging zijn vakmanschap echt voelbaar maken voor de klant! Kortom hij paste zich aan op een manier waardoor hij niet de concurrent ging nadoen, nee hij ging zijn eigen weg waardoor veel concurrenten zelfs hem gingen nadoen!


Wat kunnen we hiervan leren?

Wie zich niet aanpast aan veranderende omstandigheden in de markt gaat het niet redden!

Klagen lost je probleem niet op en als nieuwe spelers beter inspelen op de behoefte van de consument heb jij het nakijken!

Door nieuwe wegen in te slaan kun je nieuwe kansen ontdekken.

Veranderen is soms eng, maar vergeet niet no guts no glorie!

Om te overleven moet jij je sneller aanpassen dan je concurrent, maar pas je nooit aan om op je concurrent te gaan lijken. Na-apen werkt niet!

Maar respecteer je concurrenten wel! Houd ze scherp in de gaten! Ze helpen je soms om sneller te zien dat er verandering op komst is! Ze houden je scherp en dagen je uit om telkens weer je aan te passen en te verbeteren! En blijf nu niet klagen, want jij kunt dit ook! Willen is kunnen!

Wil jij ook kijken hoe jij jouw aanbod aantrekkelijker en minder concurrentiegevoelig kan maken? En zou je daar graag wat hulp bij hebben? Bel mij dan eens vrijblijvend voor een afspraak op 0651542222.


6 views0 comments

Recent Posts

See All