Search
  • Fred Rutgers

Om te kunnen groeien moet je ruimte maken!

Je hebt het vast wel eens gehoord, als je een plant of een dier geen ruimte geeft kan het niet groeien. Neem bijvoorbeeld een goudvis. Zit deze in een kom, dan stagneert de groei. Gooi je die vis daarna in een ruime vijver, dan groeit hij door tot een vis die nooit meer in die vissenkom zal passen. Met bedrijven en medewerkers is dat net zo!


Wat kunnen we leren van de natuur?

Als je wilt dat je bedrijf groeit en je medewerkers zich ontwikkelen moet je daarvoor de juiste omstandigheden creëren. Als ondernemer wil je vooruit, want iedereen weet, stilstand is achteruitgang. Maar wat kunnen we leren van de natuur om te bouwen aan groei?


Zoek de ruimte, of creëer die desnoods

Durf groot te denken. Als er in jouw hoofd geen ruimte is voor groei, dan zul je ook niet groeien. Als je ambities om te groeien je niet af en toe de rillingen bezorgen, dan droom je niet groot genoeg! Ambitie is echt geen vies woord voor een ondernemer. Zoek ook de ruimte in de markt. Er is altijd nog wel ergens een niche te vinden die jij kunt invullen. Dan pak jij die extra ruimte en bent jouw concurrentie weer een stap voor. Zoek je grenzen op en verken het gebied buiten jouw comfortzone, want dáár liggen de nieuwe kansen, daar zit de ruimte.


Durf je medewerkers ook mee ruimte te geven

Als je wilt dat jouw medewerkers ook groeien zodat ze kunnen meegroeien met je bedrijf, moet je ze ook de ruimte geven. Dat is voor de meeste ondernemers wel even wennen. Je moet de teugels durven vieren, maar dan kun je samen met je team ook vaak nieuwe successen vieren. Als jij durft te delegeren en jouw team jouw vertrouwen durft te geven waardoor ze zich veilig voelen om ook eens een fout te maken, dan durven ze meer. Sterker nog ze dóen ook meer! Als team word je daardoor beter. Als medewerker krijg je meer zelfvertrouwen en ontwikkel je meer vaardigheden waardoor het werk leuker zal worden. Als ondernemer krijg je daardoor een beter team. Dat betekent ook dat de waarde van jouw human capital groeit. Bovendien krijg je dan als ondernemer meer ruimte om zelf ook weer te groeien, je krijgt namelijk je handen vrij om te doen waar je goed in bent, ondernemen!


En nu mesten en voeren

Heb je nu de juiste ruimte gecreëerd? Dan is het nu tijd om te mesten en te voeren. Geef die plant de mest om opnieuw uit die pot te groeien en voer die vis om de grenzen van die vijver te bereiken. Niets is mooier dan groei te faciliteren en juist dat is jouw taak als echte ondernemer. Blijf ruimte maken, want dan ontstaat een continue proces waarbinnen iedereen zich kan ontwikkelen. Iedereen kan groeien en genieten van succes. En je hebt het vast wel eens gehoord, succes trekt succes aan!

Voorkom dat je krap komt te zitten en zet morgen al de eerst stappen naar groei. Wil je wat hulp om de eerste stappen te zetten, bel mij dan eens voor een paar tips.


10 views0 comments

Recent Posts

See All