Search
  • Fred Rutgers

Maak van je winkel een blikvanger!

Je staat voor een zaal vol mensen die vol hangt met geroezemoes. Iedereen is druk bezig met elkaar en niemand heeft aandacht voor je. Maar jij wilt graag dat mensen naar jou kijken en aandacht geven aan wat jij wilt vertellen. Nou dat is vrij simpel, je gaat staan, verheft je stem en vraagt: Mag ik even uw aandacht? Soms moet je die vraag nog een keer herhalen, maar dan is het stil en zijn de ogen op jou gericht. Was dat in de winkelstraat maar net zo simpel!


Ook in de winkelstraat zie ik dat winkeliers graag even de aandacht van de mensen willen vragen die aan hun winkel voorbij lopen. Ze zouden bijna niets liever willen dan hun keel schrapen, hun stem verheffen en even om de aandacht van de voorbijgangers vragen. Helaas werkt dat niet zo simpel.


Aandacht trekken

Aandacht vragen en aandacht krijgen zijn twee verschillende dingen. Het verschil met die zaal is dat de mensen in die zaal daar gekomen zijn om te luisteren naar iets. Ze kwamen vrijwillig en bewust daarnaartoe en wisten van te voren dat er een moment zou komen dat iemand om de aandacht zou gaan vragen. In de winkelstraat ligt dat iets anders.


In de winkelstraat zijn mensen wel gekomen met een doel. Ze willen even shoppen. Maar ze zijn meestal niet speciaal gekomen voor jou. De vraag is dus hoe je op een slimme manier toch even hun aandacht naar jou toe kunt trekken.


Niet schreeuwen

Slim om aandacht vragen doe je in stappen. Als je te hard schreeuwt om aandacht werkt het juist tegen je. Mensen houden niet van opdringerige verkoop. Met een megafoon voor je deur gaan roepen om klanten zal mensen vermoedelijk eerder afschrikken dan aantrekken, maar hoe doe je het dan wel?


Zorg ervoor dat je winkel een krachtige blikvanger is. Je buitenaanzicht moet echte stopping power hebben. Je kunt de blik van de voorbijganger trekken door jouw gevel er anders uit te laten zien dan de rest. Ook is het handig als mensen zodra ze naar jouw gevel kijken direct weten wat ze kunnen verwachten. Verder helpt het als die eerste blik direct een gevoel van nieuwsgierigheid aanwakkert. Maar om iemand te verleiden om naar binnen te lopen moet je er wel voor zorgen dat de drempel zo laag mogelijk is. Het helpt dan als voorbijgangers ook naar binnen kunnen kijken in een goed uitgelichte winkel. Heb jij net binnen de deur al een aantrekkelijke uitstalling? Een topaanbod voor een verleidelijke prijs? Of sta jij zelf even snel vlak voor je deur een sigaret te roken?


Kritisch kijken

Wanneer heb jij voor het laatst echt kritisch naar jouw gevel gekeken? Wat zou je nog kunnen verbeteren om echt de gewenste aandacht te trekken. kijk nog eens goed naar jouw uitstraling. Worden mensen stil van jouw aanbod en waarom zouden ze van hun plan afwijken en toch even bij jou binnenlopen?

Als je dit echt slim aanpakt kun je zelf misschien ook binnenlopen! Veel succes!


1 view0 comments

Recent Posts

See All