Search
  • Fred Rutgers

Je concurrent is je beste vriend!

Dat lijkt op het eerste gezicht natuurlijk een vreemd statement. Doorgaans zien ondernemers hun concurrenten zelden als vrienden. Maar, tijden veranderen. Het afgelopen jaar is voor veel retailers niet echt een feest geweest. Omzetten staan onder druk en Corona heeft het er allemaal niet leuker en winstgevender op gemaakt. Voor de horeca mogen we 2020 gerust een rampjaar noemen. Supermarktondernemers en foodspeciaalzaken geven aan dat wat hun betreft 2020 eigenlijk best een mooi jaar is geworden met hier en daar zelfs forse omzetstijgingen. De non-food retail is over het algemeen niet echt blij met de resultaten van 2020. Omzetdalingen in mode en schoenenwinkels hakken er hier en daar fors in.


Waar is dan die omzet gebleven?

Door de coronacisis hebben weer meer mensen de weg naar online shoppen ontdekt. Webwinkels en de pakketbezorgers kunnen de drukte simpelweg niet meer aan. De toename is enorm. De consumentenbestedingen zien er op de eerste blik prima uit. De totale retailomzet is zelfs flink toegenomen omdat consumenten daar meer geld voor beschikbaar hebben dat is bespaard op vakanties en horeca uitgaven. Echter is er wél een flinke verschuiving van de winkels naar de webshops. Experts verwachten dan ook een flinke sanering in de winkelstraten. Het is dus niet zo dat jouw klanten opeens zijn gaan kopen bij de concurrent om de hoek, want die ziet zijn omzet ook teruglopen. Corona lijkt klanten af te schrikken om te gaan shoppen en het beleid van de overheid maakt mensen ook bang om de winkelstraten op te zoeken.


Wat kun je als ondernemer dan doen om het hoofd boven water te houden?

Wat je ook doet, ga geen prijzenoorlog beginnen! Verkopen tegen de laagste prijs is een vorm van creatieve armoe die uiteindelijk zal leiden tot echte armoede. Het gaat niet om de laagste prijs, maar om de beste deal! Welke toegevoegde waarde heb jij jouw klanten te bieden? En juist daar kun jij het verschil maken. Een beetje webshop heeft al snel diverse keurmerken om aan klanten te bewijzen dat ze betrouwbaar zijn, want bij kopen op internet ben je als consument niet altijd zeker van je zaak.

Jouw zaak kennen ze en ze weten je ook te vinden als het gaat om service, garantie en reparatie. Helaas zijn winkels daar de laatste jaren steeds minder mee aan de slag gegaan. Teveel branches zijn in een negatieve spiraal gekomen en lijken dat ook zonder verzet te accepteren. Kosten besparen leek het belangrijkste motto. Het gevolg is dat er goedkoper personeel in de winkels staat met minder kennis en motivatie. Winkelpresentaties worden steeds soberder en winkels leveren steeds minder advies, winkelplezier en beleving. Stel je als retailer eens de vraag waarom consumenten eigenlijk naar jouw winkel moeten komen? Waarom zijn ze bij jouw winkel beter af dan bij een webshop. En wees dan ook heel eerlijk en kritisch bij het beantwoorden van deze vragen. Praat er nu eens met je team en met collega ondernemers over wat je kunt doen om je bedrijf zo aan te passen dat je wel onderscheidend bent en toegevoegde waarde levert. En geloof mij, dat kan best want ik ken volop voorbeelden van retailbedrijven die het ook in de afgelopen maanden uitstekend hebben gedaan. Dat ging echt niet vanzelf, maar het is ze wél gelukt. Dus waarom zou dat jou niet lukken?

Je concurrenten en collega ondernemers bij jou in de straat en in de stad zullen je beste vrienden blijken als je meer klanten in jouw winkel wilt krijgen. Niet alleen webwinkels zijn jouw concurrent. Klanten kunnen ook kiezen om hun inkopen te doen in een andere winkel, een andere straat of zelfs in een andere stad. Dus wat kan jij samen met jouw collega ondernemers doen om jouw stad en jouw straat aantrekkelijker te maken om meer bezoekers te trekken? Als er meer mensen langs jouw winkel lopen, wat kun jij dan doen om meer van die voorbijgangers bij jou naar binnen te trekken? Hoe ga je ervoor zorgen dat meer mensen even stil staan voor jouw winkel? Wat kun je doen om ervoor te zorgen dat meer mensen dn ook jouw winkel binnen lopen? En hoe maak je van meer van die mensen geen kijkers maar kopers?

Je zult merken dat als je daarmee aan de slag gaat je moet samen werken met collega ondernemers om samen meer bezoekers te trekken. Samen met collega’s en concurrenten ga je meer mensen trekken dan je allen ooit zult kunnen. Ook met je concurrent kun je kijken hoe jullie als branche meer toegevoegde waarde kunnen bieden. En pas als het jullie samen weer lukt om meer potentiële kopers op de been te brengen ga je weer concurreren. Want die klanten gaan natuurlijk wél zien dat jouw winkel net wat leuker, aantrekkelijker, klantvriendelijker en beter bereikbaar is dan al die andere winkels. En dat jij en jouw collega’s net dat beetje meer vakkennis hebben en bovendien om te laten zien dat klanten bij jou beter af zijn dan waar anders ook!


3 views0 comments

Recent Posts

See All