Search
  • Fred Rutgers

Hoe snel pas jij jouw bedrijf aan?

De markt beweegt steeds sneller, daarom moet jij meebewegen!

Als ondernemer moet je bovenop de markt zitten. Voor je het weet ben je niet meer relevant. Succes is weg voor je er erg in hebt.


Klein bedrijf heeft grote kansen

Wist je dat ruim de helft van de bedrijven die vijftig jaar geleden in de Fortune -500 stonden er inmiddels uit zijn?

Wist je dat ruim 25% van de mensen werkt bij een bedrijf dat nog niet bestond toen ze op school zaten?

Wist je dat de meeste banen ontstaan bij bedrijven die er vijf jaar geleden nog niet waren?


De wereld om ons heen verandert steeds sneller en het kleinere MKB, bedrijven tot ongeveer 50 banen kan daar veel beter op inspelen dan de grote superondernemingen. Niet voor niets hebben veel bedrijven in de Fortune- 500 het niet kunnen redden. Deze grote ondernemingen staan veel te ver van hun markt af. Beslissingen worden genomen in grote directiekamers hoog in de ivoren torens. Kleinere bedrijven zijn veel wendbaarder en de afstand tussen de klanten en de directie is veel kleiner waardoor ze de signalen veel sneller zien en daarop kunnen inspelen.


Gebruik het voordeel van kleinschaligheid!

Helaas maken kleinere ondernemingen nog steeds te weinig gebruik van hun kleinschaligheid en wendbaarheid. Als klein bedrijf moet je ernaar streven om iedere dag kleine stapjes te maken om bovenop de markt te zitten. Iedere dag luisteren naar je klanten. Scherp je data analyseren. Voortdurend je aanbod en je dienstverlening verbeteren. Gewoon op alle fronten dagelijks werken aan gewoon een klein beetje beter en slimmer. Goed is de grootste vijand van beter! Zolang je denkt dat het goed gaat verlies je scherpte. En juist daarin schuilt een enorm gevaar. Kleine veranderingen om je heen en in de markt vallen meestal niet op. Ze krijgen niet de aandacht die ze verdienen. Als je even niet oplet ben je voor je er erg in hebt te laat.


Corporate Darwin

Pas je nooit aan, aan je concurrent, maar pas je telkens weer sneller aan dan je concurrent. Als jij er met je team in slaagt om je voortdurend aan te passen aan veranderende marktomstandigheden, dan pak jij de markt in plaats van je concurrenten, en dat is de voorwaarde om te overleven en succesvol te zijn. Successen uit het verleden zijn geen enkele garantie voor de toekomst. Dat hebben die ruim 50% afvallers uit de Fortune-500 wel bewezen. Zorg dus dat jij niet in die zelfde valkuil trapt!


Zo trap jij niet in de val

Vreemde ogen zien meer! Bedrijfsblindheid komt voor bij de beste ondernemers. Raadpleeg daarom regelmatig externe experts om samen goed naar jouw marktontwikkelingen te kijken. Gebruik ook de data die jij in jouw systemen hebt het maken van slimme analyses. Vertrouw hierbij niet alleen op je accountant. Ook die is vaak bedrijfsblind en bovendien is de gemiddelde accountant een uitstekende boekhouder, maar geen marktanalist, dat is een vak apart! Wie is je doelgroep, wat is je markt en hoe kun jij daar morgen en overmorgen geld verdienen, dat zijn de vragen waar het om draait!


4 views0 comments

Recent Posts

See All