Search
  • Fred Rutgers

Het voordeel van slim licht

Wat verkoop jij eigenlijk? Gangpaden of spullen?

Het lijkt misschien een vreemde vraag, maar toch is hij helaas vaker van toepassing dan menigeen zou denken. Hoeveel winkels ziet u nog waar de hoofdverlichting nog gewoon bestaat uit lange rijen TL-balken aan het plafond ondersteund met extra TL-verlichting bovenin de stellingen? De hele winkel is eigenlijk één grote uniforme zee van licht, niets springt er echt uit en over de gehele winkelvloer zie je overal dezelfde hoeveelheid licht. Als je niet beter zou weten zou je bijna denken dat alles in die winkel even belangrijk, of in de praktijk juist even onbelangrijk is.


Verlichting is in hoge mate sfeer en emotie bepalend!

Met slimme verlichting kun je in een winkel de consument helpen om de juiste weg door de winkel te vinden. Wat verdient net dat beetje extra aandacht en wat mag de klant eigenlijk niet missen. Slim gebruik van verlichting maakt hierbij telkens weer het verschil!


Onlangs was ik nog ergens op retail-safari. Gewoon eens een dagje lekker veel winkels bekijken om te zien wat ze daar zoal doen. Ik schrok ervan hoe vaak ik langs een winkel kwam die er van buitenaf uitzag alsof de winkel gesloten was. Als voorbijganger keek ik gewoon in een donker gat. Sterker nog, in veel gevallen was het alsof ik in een spiegel keek. Ik zag mijzelf beter dan de spullen in de winkel.


Toen ik binnen liep merkte ik dat de ondernemer de helft van de winkelverlichting had uitgedaan om kosten te besparen. Dat leek hem een mooie stap om de kosten onder controle te houden. Pas toen ik hem mee nam naar buiten om samen nog eens goed naar zijn winkel te kijken zag hij het zelf ook. Door het gebrek aan licht binnen leek de etalage wel een spiegel waardoor je niet goed kon zien wat hij graag wilde verkopen. De winkel leek gesloten waardoor je al snel aan de winkel voorbij zou lopen. En dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn!


Toen de man op mijn verzoek de verlichting vol had aangedaan zag hij zelf ook meteen het verschil. De winkel zag er veel aantrekkelijker uit. Opeens zag je wat er te koop was en dat dit misschien juist wel de winkel was die jij zocht. 


Vaak is besparen op licht dus helemaal niet slim! Zomaar lampen uit doen lijkt al snel op het motto; “we moeten bezuinigen, maakt niet uit wat het kost!”. Nu is dit nog maar één voorbeeld van hoe de juiste verlichting voor jouw zaak hét verschil kan maken.

Wil je meer weten over hoe jij weer jouw winkel in de spotlights kan zetten? Bel dan vandaag nog met Fred op 0651542222 voor een vrijblijvende kennismaking!


(c) foto Signify


3 views0 comments

Recent Posts

See All