Search
  • Fred Rutgers

Bright data, Beginnen in 5 praktische stappen!

Met Bright Data maak je het verschil! Met deze 5 stappen maak je een mooie start!

Met Bright Data kun je als winkelier slimmer zakendoen. Het kan je helpen om een betere strategie te ontwikkelen dan je concurrent en je kunt je klanten gewoon beter van dienst zijn.

Waarschijnlijk heeft u net als vele collega’s ook een klein vermogen geïnvesteerd in een intelligent kassasysteem. Vermoedelijk weet u niet eens wat uw kassa allemaal registreert en zou kunnen registreren. De mogelijkheden zijn vrijwel eindeloos. Daarnaast doen veel winkeliers nog mee aan een spaar- of loyaliteits-programma, ook dat is als het goed is opgezet een uiterst waardevolle bron van informatie. Verder zijn er nog diverse externe informatiebronnen die je zou kunnen raadplegen zoals bijvoorbeeld GFK, Locatus of het CBS. Data te over en doorgaans meer dan zinvol!

Overigens hebben de meeste winkeliers al veel meer bruikbare data dan ze denken en gebruiken. In mijn onderzoek enige tijd geleden heb ik moeten ontdekken dat de meeste winkeliers bijna niets doen met hun kassa-data. Iedere dag, week en maand draaien ze keurig de door de leverancier aanbevolen lijsten uit. Deze lijst bekijken ze dan even vluchtig. Als de omzet hoger is dan op de vorige uitdraai vinden ze het al snel goed. Ze doen een nietje in de linkerbovenhoek, maken er met de perforator keurig twee gaatjes in en doen hem in de map bovenop de uitdraai van de vorige keer. Aan het eind van het jaar draaien ze nog het jaarrapport uit en geven dat samen met de mappen vol rapporten aan de accountant voor de jaarcijfers en de belastingaangifte. Klaar is klaar!


Maar je kunt er zoveel meer mee doen!


Voordat je nu opeens een gigantisch datawarehouse gaat bouwen, denk eerst even na over wat je ermee wilt, wat wil je bereiken met de data die je gaat verzamelen? En bekend spreekwoord zegt; ‘niet het vele is goed, maar het goede is veel!’ Het grote verschil tussen Big Data en Bright Data is dat we bij Bright Data ervoor kiezen om alleen die data te verzamelen die we ook echt nodig hebben en willen gaan gebruiken! Laten we daarom eens kijken wat voor type data je nodig hebt om een paar gangbare dingen te kunnen doen.1. Zoek eens uit wie jouw 20% beste klanten zijn, Wie zijn het? Hoe zijn ze ooit bij jou gekomen? Maak eens een profiel van die klanten en kijk eens of je nog prospects kunt vinden die aan dat zelfde profiel voldoen. Dikke kans dat dat ook “vette klanten” kunnen worden! Want, mensen met hetzelfde profiel vertonen doorgaans ook hetzelfde koopgedrag.


2. Welke klanten kun jij in jouw bestand vinden die geleidelijk aan steeds minder vaak kopen en/of trager betalen? Doorgaans is dit een signaal dat deze klanten minder tevreden zijn. (bijzonder is dat ze soms vrijwel onbewust ontevreden zijn en ook onbewust dit soort gedrag vertonen). Hoogste tijd om eens met deze klanten in gesprek te gaan en te vragen waarmee jij ze zou kunnen helpen. Wat kun je doen om die klanten echte meerwaarde te laten ervaren? Waarmee zou je ze nog meer kunnen helpen. Gewoon met ze in gesprek gaan dus. Vaak kun je hiermee deze klanten behouden. Sterker nog, hiermee kun je zelfs als je het slim doet, van een goede klant een topklant maken!


3. Zoek eens naar welke combinaties van aankopen bepaalde klantgroepen doen. Een klassiek voorbeeld uit de supermarkt is dat heel veel klanten die Pampers kopen ook een krat Heineken kochten. Ik weet zeker dat dit soort combinaties ook bij jouw klanten te ontdekken zijn. Hiermee kun je dus geweldige cross-sell kansen op het spoor komen.


4. Welke klanten heb je al een poosje niet meer gezien? Probeer eens uit te zoeken waarom die wegblijven! Heb eens het lef om ze te bellen en te vragen wat de reden is waarom jij ze al een poos niet meer hebt gezien. Hiermee kun je simpel ontdekken of en hoe je deze klanten weer kunt terug krijgen. Bovendien kun je dan ook leren hoe je kunt voorkomen dat meer klanten je gaan verlaten!


5. Kijk eens in je kassa of er medewerkers zijn die bepaalde producten aanzienlijk vaker verkopen dan andere medewerkers. Je zult vaak ontdekken dat een bepaalde medewerker er echt uitspringt qua verkoop van bepaalde producten ten opzichte van de gemiddelde collega. Wat is het geheim van die collega waardoor deze die producten zo enorm succesvol verkoopt? Laat die collega dat geheim van het vak eens delen met de andere collega’s en andersom. Zo worden jullie allemaal beter in de verkoop!


Wat valt hier nu bij op? Deze aanpak kost niet of nauwelijks geld! Hooguit wat tijd of energie. Bovendien zul je ontdekken dat het ook best leuk is om te doen. Dus, wat houdt je tegen om er morgen mee aan de slag te gaan?1 view0 comments

Recent Posts

See All